“Het legaat van Jordaan blijft intact”

Facebooktwittergoogle_plusredditlinkedintumblrmail

Haaksbergen – “Het legaat van Jordaan blijft intact.” Dat antwoordde wethouder Ellen Prent op vragen vanuit de commissie Samenleving en van insprekers. Zes insprekers waren aanwezig bij de behandeling van het voorstel dat het college van B&W aan de raad doet.

Het zijn met name de leden van de gebruikersraad die hun zegje willen doen. Ze zijn met name bang voor het verdwijnen van de maatschappelijke functie die Recreatiebad De Wilder op dit moment heeft. Theo van der Velde geeft aan dat geen enkele ondernemer er voor zal kiezen om geld te stoppen in een project zoals het kunstproject dat op dit moment bij De Wilder loopt. Hij wordt teruggefloten door commissielid Keath Alkoutobi van Leefbaar Haaksbergen die als voorbeeld Joop van den Ende aanhaalt, die als ondernemer juist heel veel doet voor maatschappelijke projecten.

Ook Mieke van Nimwegen benadrukt de maatschappelijke functie van het zwembad: “Het is de plek waar ik sport, recreëer, ontspan, mensen zie en spreek, waar ik me welkom voel en gezien voel. Ik prijs me regelmatig gelukkig dat we zo’n fijn bad in Haaksbergen hebben.”

Men maakt zich zorgen om de toekomst van het zwembad. Wat als Optisport failliet gaat, hoe zit het dan met het pand, hoe zit het met de nalatenschap van Jordaan? Wethouder Ellen Prent kan daar duidelijk over zijn. Er moeten nog allerlei afspraken gemaakt worden met Optisport, daar kan een afspraak bij zitten over “eerste koper”, mocht Optisport na tien jaar de stekker uit het bad willen trekken. De verkoop van het pand, voor één euro, gaat ook echt enkel om het zwembad, de ondergrond is en blijft van de Stichting Groot Scholtenhagen. De badmeesterswoning zal niet overgaan in handen van Optisport, daar is een andere gegadigde voor, namelijk zwemvereniging Scholtenhagen.

Ook Ingrid Knippenborg spreekt in, namens de medewerkers van De Wilder. Het zwembad bestaat bijna 25 jaar en is bijna toe aan de zeven miljoen bezoekers. Het is een emotioneel betoog van een medewerkster die, net als veel andere medewerkers, al jaren werkzaam is bij het zwembad. Die medewerkers hebben samen met Stichting De Wilder en de Gebruikersraad de afgelopen jaren laten zien dat ze bereid zijn om hun handen uit de mouwen te steken en zich in willen zetten voor activiteiten.

Uiteindelijk zijn het de commissieleden die nog een aantal vragen hebben voor het college, met name over de manier waarop het voorstel tot stand is gekomen. Het laatste bod van Stichting De Wilder is niet opgenomen in het voorstel, omdat het bod toen nog niet gedaan was. Wethouder Ellen Prent beloofd naar het bod te gaan kijken en het mee te nemen in de vergelijking.

De partijen zijn het over één ding in ieder geval eens: het bad moet behouden blijven en moet niet dicht. De commissie besluit unaniem dat het voorstel in de raad besproken moet worden en niet als hamerstuk behandeld moet worden. Het voorstel over de verkoop van De Wilder wordt op 17 december in de gemeenteraadsvergadering behandeld. De insprekers en veel van de bezoekers op de publieke tribune verlaten het gemeentehuis. De spandoeken die opgehangen zijn, blijven echter hangen.